SLOVENSKI TRADICIONALNI ZAJTRK
V zdravi prehrani se priporoča uživanje rednih obrokov, to je štiri do pet obrokov dnevno, od katerih je zajtrk najpomembnejši. Zelo pomembno je začeti dan z zajtrkom, ki telo oskrbi s potrebno energijo in hranilnimi snovmi po daljšem (neabsorbtivnem) obdobju preko noči. Pomembno je, da s to ozaveščenostjo pričnemo že pri mlajših, da se le-ti zavedajo pomena zajtrka. Ravno zaradi tega se projekt »Slovenski tradicionalni zajtrk« izvaja v vrtcih, osnovnih šolah in zavodih za vzgojo in izobraževanje otrok in mladostnikov s posebnimi potrebami, ki izvajajo javno veljavne vzgojno-izobraževalne programe.
Tradicionalni slovenski zajtrk je osredni dogodek Dneva slovenske hrane, ki ga obeležujemo tretji teden v mesecu novembru. Letos smo ta dan obeležili v petek, 15. novembra 2024.
Tradicionalen slovenski zajtrk je sestavljen iz mleka, masla, kruha, medu in jabolk ali drugega svežega ali suhega sadja brez dodanega sladkorja (v nadaljnjem besedilu: sadje). Kruh mora biti proizveden v Republiki Sloveniji, vsa druga živila pa morajo biti pridelana in predelana v Republiki Sloveniji.
Projekt Tradicionalni slovenski zajtrk naj bi nas spomnil, da je hrana, ki so jo pridelali in pripravili ljudje na naših kmetijah, v kmetijskih in živilskih podjetjih in zadrugah, bolj sveža in okusnejša. Otroke, mladino in širšo javnost seznanjamo o pomenu zajtrka, pomenu in prednostih lokalno pridelanih živil, ki so pridelana oz. predelana v Sloveniji. Želimo poudariti pomen kmetijstva in čebelarstva za predelavo hrane, ter njenem vplivu na okolje. Pomembno je tudi splošno ozaveščanje mladine o pomenu zdravega načina življenja, vključno s pomenom gibanja in izvajanja športnih aktivnosti.
Ne pozabimo! Zdrav zajtrk je pomemben za prav vsakega izmed nas, ne le za otroke in mladostnike. Prav tako je pomembno, da zajtrkujemo vsak dan, izbiramo pa čim bolj zdrava, lokalno in ekološko pridelana živila. Pa dober tek!
(Vir: Ministrstvo za kmetijstvo, gozdarstvo in prehrano)