ENO JABOLKO NA DAN ODŽENE ZDRAVNIKA STRAN
ENO JABOLKO NA DAN ODŽENE ZDRAVNIKA STRAN
19. 11. 2025
Nadja P.
ALI STE VEDELI?
Svetovni dan jabolk obeležujemo 21. oktobra. Predlagala ga je britanska organizacija Common Ground leta 1990.
Jabolko je tudi eno od živil, ki ga povezujemo s tradicionalnim slovenskim zajtrkom.
Jabolko, sadež, ki je simbol zdravja v vseh družbenih okoljih in neko gravitacijsko središče sadja na naših tleh. Staro viktorijansko modrost »eno jabolko na dan odžene zdravnika stran« smo prevzeli od angleških sadjarjev, ki so želeli promovirati zdravilne učinke tega sadeža.
Malo za šalo, malo za res vam ponujamo nekaj nasvetov iz ljudskega zdravilstva:
• Za zmanjšanje psihične izčrpanosti: neolupljeno in narezano jabolko prelijemo s pol litra vrele vode, pustimo eno uro in osladimo z medom. Spijemo mlačno.
• Za boljše delovanje prebavil, čiščenje krvi in moč: dve jabolki in eno rdečo peso zmiskamo in spijemo gosti sok.
• Za pevke in pevce: pečena jabolka z medom so dobra pomoč proti hripavosti. Pojemo še topla!
• Za boljši imunski sistem: nastrgamo hren, dodamo limono, naribana jabolka, solimo in premešamo ter okrasimo s kislo smetano. Ponudimo h kuhanemu ali pečenemu mesu.
• Proti prehladu z jabolki in hrenom po primorsko: nastrgamo hren, naribamo jabolka, dodamo rjav trsni sladkor in med mešanjem dušimo na zmernem ognju, da karamelizira.
• Proti visokemu tlaku: na koščke narežemo stebelno zeleno in jo oparimo v slanem kropu. Ohlajeni dodamo tanke rezine jabolk, pokapljamo z limoninim sokom, nato dodamo še grobo sesekljane lešnike, zdrobljen ovčji sir, malo smetane, oljčnega olja, poper in sol.
(Vir: Kmetijsko gozdarski zavod Maribor)
