MASLO
Maslo človeštvo uporablja že tisočletja, a kljub temu so že desetletja nazaj različni zdravstveni strokovnjaki maslo označili za enega glavnih krivcev za vedno več primerov srčno-žilnih obolenj, debelosti in s temi problemi povezanih smrti. Tako so za zdravo življenje priporočili več ogljikovih hidratov in manj maščob nasploh, za alternativo maslu pa ponudili margarino in različne rastlinske namaze. Kljub temu pa primeri teh obolenj še zmeraj strmo naraščajo, kar pomeni, da se je pri tej logiki nekaj zalomilo.
Maslo je naravno živilo, ki vsebuje veliko za človeka pomembnih hranil, medtem je margarina močno procesirano živilo. Narejena je s postopkom segrevanja rastlinskih olj do zelo visokih temperatur in dodajanjem različnih dodatkov, med drugim kovine nikelj. Ta je dodan kot katalizator, ki pomaga, da se margarina strdi. Pri tem procesu pa nastanejo zelo škodljive trans maščobe, ki so povezane s krvožilnimi boleznimi, debelostjo in rakom.
ALI STE VEDELI?
Maslo velja za nezdravo živilo zaradi njegove velike vsebnosti nasičenih maščobnih kislin. Te vrste maščob dviguje tako koristni HDL holesterol (high density liproteins ali lipoproteini visoke gostote), kot LDL holesterol (low density lipoproteins ali lipoproteini nizke gostote), ta se velikokrat imenuje škodljivi holesterol.
(Vir: Varuh zdravja)
